Διπλωματία πόλεων και ο εξευρωπαισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ
Συγγραφέας : Καρβούνης, Αντώνης
Εκδότης : Διόνικος
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-6619-97-7
Σελίδες : 374
Κατηγορίες : Πολιτιστική πολιτική Διπλωματία

36.00 € 27.00 €




Αξιοποιώντας το θεωρητικό πλαίσιο του εξευρωπαϊσμού και της παραδιπλωματίας, και εν προκειμένω, της διπλωματίας πόλεων, το ανά χείρας βιβλίο εξετάζει την ευρωπαϊκή δικτύωση των ελληνικών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α' βαθμού στη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Το γενικότερο εμπειρικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η συμμετοχή 114 ελληνικών δήμων σε ευρωπαϊκά δίκτυα πόλεων συνεπάγεται αλλαγές σε επίπεδο δομών, πολιτικών και διαδικασιών (διοικητικός εξευρωπαϊσμός), προώθησης τοπικών συμφερόντων και ταυτότητας της τοπικής αρχής (πολιτικός εξευρωπαϊσμός), συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα (χρηματοδοτικός εξευρωπαϊσμός), απόκτησης τεχνογνωσίας και επιμόρφωσης προσωπικού (γνωστικός εξευρωπαϊσμός), ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνείδησης και ταυτότητας (ιδεαλιστικός εξευρωπαϊσμός) και δημιουργίας ευνοϊκού εσωτερικού περιβάλλοντος για οργανωσιακές αλλαγές και μακρόπνοες συνεργασίες (βιώσιμος εξευρωπαϊσμός). Ωστόσο, τα ανωτέρω αποτελέσματα και οι μορφές εξευρωπαϊσμού φιλτράρονται από το ενδογενές πλαίσιο νοοτροπιών, γραφειοκρατικών διαδικασιών, οργανωτικών και πολιτικών ελλειμμάτων, μετριάζοντας τη μεταρρυθμιστική δυναμική της ευρωπαϊκής δικτύωσης, και θέτοντας σε αμφισβήτηση τις μεταρρυθμιστικές δυνατότητες των ελληνικών δήμων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αυτή η μορφή πολιτιστικής διπλωματίας, μέσα από την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος μιας χώρας, λειτουργεί ως αρωγός της επίσημης εξωτερικής πολιτικής της με σκοπό, όχι απλώς την επικοινωνιακή προβολή της στο εξωτερικό, αλλά και για τη δημιουργία κλίματος αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών.


O Αντώνης Καρβούνης γεννήθηκε το Μάιο του 1972 στον Πειραιά και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Newcastle-upon-Tyne (Μεγάλη Βρετανία), όπου υποστήριξε το 2002 τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο "An Analysis of the Labour Party’s Discourse on Europe, 1961-2000: A Matter of National Identity". Το 2003 αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Έχει εργαστεί ως ελεύθερος ρεπόρτερ (πειραϊκό ρεπορτάζ) στην εφημερίδα "Τα Νέα" την περίοδο 1990-1992, ενώ διατηρούσε εβδομαδιαία στήλη στην εφημερίδα "Εξουσία" σχολιάζοντας θέματα της βρετανικής πολιτικής ζωής την περίοδο 2000-2001. Από το Νοέμβριο του 2003 εργάζεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, στη Διεύθυνση "Οργάνωση και Λειτουργία των Ο.Τ.Α.", ενώ παράλληλα διδάσκει δημοσιογραφία και πολιτικές επιστήμες σε ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα και το θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην Αγγλία στα περιοδικά "Political Ideologies", "Νέα Κοινωνιολογία", "Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης", "Επιστήμη και Κοινωνία", "Επιθεώρηση Αποκέντρωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης", "Οικονομικός Ταχυδρόμος".






e-mail Facebook Twitter